Edward Zeng is dotcom-ondernemer. Hij introduceerde het eerste internet-café in China en mocht Bill Clinton tot één van zijn gasten rekenen. Zijn Tiananmen-verleden heeft hij achter zich gelaten.

"Om succesvol zaken te doen in China moet je weten hoe je met de politiek moet omgaan."


Wei Hui is schrijfster en woordvoerder van de jeugdcultuur. Haar spraakmakende boek 'Shanghai Baby' werd verboden en verbrand. En niet alleen vanwege de vele seks.

"In China mag je alles doen wat je wilt; je mag er alleen niet over schrijven."


Shi Liwang is topambtenaar bij het ministerie van Handel. Hij onderhandelde met de EU en de VS aan de ene kant en de Chinese industrie aan de andere kant om China de WTO binnen te loodsen.

"De gretige buitenlandse investeerders hebben we mooi te pakken gehad."

Zhang Lan is restauranthouder. Zij zette een succesvolle restaurantketen op die trendy design combineert met het beste uit de Chinese keuken.

"Ik wil een internationaal merk neerzetten."Cui Jian is de vader van de Chinese rockmuziek. Zijn nummer Nothing to my name werd hèt lied van de studenten op het Tiananmen Plein. De autoriteiten waren minder enthousiast, maar inmiddels luisteren ze ook naar hem.

"Ze hebben nu ook zelf door dat ze wat van mijn teksten kunnen leren."

Zhang Xin is projectontwikkelaar en rijkste vrouw van China. Haar villapark 'Commune by the Great Wall' ontving een prijs op de Biënnale van Venetië voor de combinatie van kunst en architectuur.

"In mijn communistische opvoeding leerde ik dat rijken slecht zijn. Nu ben ik het zelf."

Bei Ye is schrijver en activist. Hij bestudeerde de Chinese politieke geschiedenis en probeert nu democratie te introduceren aan de basis.

"Deze nieuwe democratie op buurtniveau is een kleine schittering in het duister."Henk Bekedam is de hoogste vertegen- woordiger van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in China. Hij is geen Chinees, maar elke Chinees kent hem. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de openheid van de Chinese politiek tijdens de SARS-crisis.
"China is uit balans."

Ik wil dit boek kopen!

Om een land echt te leren kennen, moet je met zijn kunstenaars spreken. Serv Wiemers onderzocht wat vrijheid en creativiteit betekenen in de 'ontwakende reus' China. Een must voor iedereen die wil weten welke rol China de komende jaren zal spelen op het wereldtoneel.
Bettine Vriesekoop, tafeltenniskampioene en sinologe

Zijn aanpak, een kijk op het hedendaagse China door middel van portretten van inwoners van dat land die door eigen initiatief bijdragen tot de ontwikkelingen waaraan de rest van de wereld zich vergaapt, geeft een inzicht dat hij met veel moeite heeft verworven. Wij als lezers mogen hem dankbaar zijn dat hij zijn aldus verworven kennis met ons heeft willen delen. Dankzij hem dringen wij lezend door tot in de haarvaten van een maatschappij waarvan het lot de komende jaren ook dat van ons zal bepalen. Als voormalig ambassadeur in China, als sinoloog en als voormalig chef van de auteur, ben ik van mening dat lezing van Serv's boek aan een breed publiek veel biedt.
Flip de Heer, Secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Hare Majesteits ambassadeur te Peking 2001-2005

Mocht vorig jaar tien dagen door China reizen en was verbaasd. Verbaasd over het veel. Het heel veel. Het heel veel van alles. Een totaal nieuw land ontstaat uit het niets. 5000 bouwputten in Sjanghai, een stad met meer dan twintig miljoen mensen! Begreep er niets van. Tot ik dit boek las. Snap het nog steeds niet helemaal, maar alles is wel veel en veel duidelijker.
Youp van 't Hek, cabaretier en schrijver

Geweldig, zoals het boek China beschrijft. Iemand die weet waarover het gaat. Ik kan het weten; ik ben er geweest en heb er dezelfde mening en gevoelens aan over gehouden. Echt de moeite waard om te lezen.
Arie Haan, coach van het Chinese nationale voetbalelftal 2003-2004


introductie | who's hot in china | wie is de auteur | preview | china informatie | china fotos | het boek kopen
Inhaalchinees.nl wordt mede mogelijk gemaakt door Driebit